Ти ж не лікар!


    Ви - свідома вагітна мати, яка знає, що пологи - фізіологічний процес і кожне втручання має бути обґрунтоване та задокументоване?
    А може, Ви - близька людина такої вагітної жінки, супроводжуєте її у закладах охорони здоров'я та допомагаєте відстоювати її права?
    Welcome to the club!
Сьогодні говоримо про те, як відповідати на "ТИ ЩО, ЛІКАР?" - Ви або вже чули це, або - невдовзі почуєте. А ще - пояснюємо, чому глибока зацікавленість всіма деталями здоров'я є обов'язковою, якщо ми за нього відповідальні.

Ставте чайник, розмова буде нешвидка.



Але почнемо з того, як відповідати. Отже, Ви послались на котрийсь з протоколів або задали питання щодо конкретного призначення і почули:



"Ти що, лікар?"


Спокійно відповідаємо:

"Ні, але я не збираюсь лікувати".

"Ні. Я - людина, якій жити з наслідками Вашого лікування."

"Ні, я людина, без згоди якої Ви не маєте права втручатись".


*Ще є варіант "Я тут лікар" і мені за досвід 4 пологів найбільше сподобалось відповідати на нього "А я тут народжую".

Хороші новини: після цієї фрази можна зачинити двері кабінету з зовнішнього боку. Бо ст. 38 Закону «Основи законодавства України про охорону здоров'я» забезпечує дорослим повносправним громадянам право на вільний вибір лікаря. Так, якщо Ви вже в пологах, грюкати дверима - не дуже хороший варіант. Підказка: зазвичай в пологовому чергує не один лікар, і Ви маєте право попросити, щоб до Вас підійшов інший черговий.

Отже:


Вагітність - не хвороба, пологи - не операція.


Ви маєте повне право знати все про те, що відбуватиметься з Вами в пологах.


Будь-яке призначення під час вагітності та будь-яке втручання під час пологів має бути задокументоване.


Будь-яке призначення під час вагітності та будь-яке втручання під час пологів може відбутися лише за Вашої згоди.


Ви маєте право досліджувати документацію та протоколи, що регламентують дії лікарів в пологах.


Ви маєте право запитувати про все, що з Вами відбувається та про кожну дію лікаря щодо Вас та дитини.


Відповідальність за життя та здоров'я - Ваші та дитини - лежить на Вас. Саме тому Ваше поінформоване рішення таке важливе.


Загалом - ось і все головне. Але для тих, в кого закипів чайник - я трохи розвину думку

Адже десь там, в глибині, залишається хробачок: а що як ми справді ліземо не у свою справу, намагаючись до дрібниць з'ясувати обґрунтованість призначень? Може, дійсно - усім займатись тим, що належиться за фахом?

Що ж гаразд. Поміркуймо тоді, що таке пологи і яким фахівцем потрібно бути, щоби народжувати.

Пологи - процес фізіологічний.

Дійові сторони в них насправді дві: це жінка та дитина/діти.

Акушерка у фізіологічних пологах - це кваліфікований спостерігач з медичною освітою, який стежить за процесом, оцінює його та звертається до лікаря по допомогу в разі ускладнень.

Лікар у фізіологічних пологах участі не бере взагалі, а в разі виникнення ускладнень оцінює їх та надає допомогу згідно з затвердженим протоколом.

Ключове тут те, що для будь-якого втручання в пологи потрібна причина, і кожне втручання має бути прописане в протоколах надання медичної допомоги, затверджених МОЗ, а також - задокументоване. У випадку ускладнень в пологах чи після них, завдяки свідченням та записам, можливо відстежити вплив того чи іншого втручання або бездіяльності і зробити висновок користь/шкоду.

Здається, ми відійшли від головного питання.

Фахівець якої галузі має право та спроможність народжувати? Та будь-якої. Будь-яка жінка, яка завагітніла, має повне право народити і обрати місце для пологів та помічників чи спостерігачів для них.

Факт вагітності не є діагнозом, який потребує втручання. Це стан, який потребує спостереження. А через свою особливість з психологічної та соціальної точок зору, це стан, який потребує турботи та підтримки. Людської та кваліфікованої. Тому жінка має право обрати собі кваліфікованого спостерігача своєї вагітності і пологів - такого, який підтримає її.

А тепер повертаємось у реальність. Де все ще звучать питання "до якого лікаря звернутись, щоб нормально народити?"

Але дехто скаже:

Чому не можна просто довіритись професіоналам?

Я - бізнес-аналітик (бухгалтер, продавчиня, бариста...).

Я не хочу заглиблюватись у все це... мені просто потрібно народити здорову дитину і далі займатись своєю справою.

А так не вийде, шановні матері. Жити з Вашою дитиною - Вам, а не лікарям. Приймати рішення щодо неї - знову ж, Вам. І жити далі з цими рішеннями - ... вгадаєте, чи підказати? Увага: жити з рішеннями щодо ВСІХ аспектів материнства - включно з діями лікарів під час та після пологів. Так, довести лікарську помилку можна. Теоретично. Практично ж - краще її не допустити та, зі своєї сторони отримувача послуг (бо здорова вагітна пацієнткою не є), - проконтролювати надавача послуг спостереження за пологами у його роботі.

"Сонечко, але ти ж не лікар", - сказав мені колись завідувач патологією найбільшого Львівського пологового. - "Ну як ти збираєшся проконтролювати лікарів?l"

Ще раз. Контролювати - не як інспектор з міністерства. А як жінка, яка народжує і відпочатково не потребує жодних ліків та маніпуляцій. А має право і обов'язок питатися про будь-що, що пропонують зробити, вколоти, дати випити тощо. Доти, доки не буде згоди з тим, що це потрібно, - або впевненості відмовитись.

Щоправда, розпитувати про все, отримувати інформацію і водночас народжувати - досить важка справа. Тому добре, коли в пологах Ви не самі, а з партнером, який візьме на себе інформаційну та комунікативну функцію.

Сертифікована доула є саме такою партнеркою. І доула - теж не лікар. Але також має право ставити питання за Вашим проханням - і передавати Вам інформацію зручно та вчасно.
Взаємна повага вагітних жінок та лікарів врятує світ. Це знаю точно, хоч я і не лікар.

Коментарі

Популярні публікації