Бути. Чути. Розуміти

13 липня у Львівському Палаці Мистецтв імені Гната Хоткевича відбувся захід “Діалог про вагітність, пологи та грудне вигодовування”, організований Львівською Асоціацією Консультантів з Грудного Вигодовування і громадськими організаціями “Доули Львова” та “Батьки в дії”. Метою зустрічі було інформування сімей, які очікують народження дитини, про багато важливих аспектів сучасного свідомого батьківства, таких як потреби жінки в пологах, партнерські пологи, післяпологове відновлення, психоемоційний стан та потреби новонародженого та матері. Крім цього, сертифіковані консультантки з грудного вигодовування та слінгоконсультантка виступили з практичними порадами: як правильно прикласти новонародженого до грудей, як використовувати переноски для дітей без шкоди для здоров’я тощо. Всі учасники заходу мали нагоду взяти участь в міні-тренуванні з пілатесу і згадати про те, наскільки важливими є правильно підібрані фізичні навантаження до та після пологів. Консультантка з грудного вигодовування Катерина Римар виступила з надихаючою розповіддю про природні пологи після першого кесарського розтину. А кульмінацією зустрічі стала відверта розмова про пологи з гостею зі столиці - Юлією Орленко, акушером-гінекологом 3 пологового будинку м. Києва.




Кількість відвідувачів перевищила очікувану майже вдвічі.
Крім молодих батьків, послухати виступи прийшли і лікарі 1 міського клінічного пологового будинку м. Львова, Львівського обласного перинатального центру та пологового відділення 3 міської клінічної лікарні м. Львова.


“Нас тішить увага з боку лікарської спільноти, - каже голова ГО “Доули Львова” Лідія Коноваленко. - Змінити стан сучасної системи інформаційної та медичної допомоги вагітним та породіллям в Україні ми можемо лише в діалозі. І схоже на те, що цей діалог по-справжньому розпочинається.”
“Тільки взаємне спілкування дає кінцевий позитивний результат!” - відгукнулися про зустріч на фб-сторінки КНП “Пологовий клінічний будинок №1 м.Львова”
На словах усе дуже оптимістично. Реальність же, як зазвичай і буває, запізнюється на добрих кілька кроків.
Та ініціатори інформативних заходів не складають рук. На запитання, що планують робити далі - відповідають, не змовляючись, цитатою Франка: “Лупати цю скалу”. Їхню налаштованість на успіх підтримують вдячні відгуки молодих матерів, яким отримані знання та допомога вже стали у пригоді.
Все це схоже вже на висновки та роздуми. Що ж відбувалося на зустрічі? Що цікавого та нового для себе змогли відкрити вагітні та їхні близькі?
 

“Новомодні віяння” чи “повернення до витоків”?
Часом нам здається, що прогрес в акушерстві - це щось дуже дороге, недоступне чи реальне хіба що за кордоном. Та насправді те, що ми вважаємо інноваціями, - це просто добре забуті традиції.
“10 років тому партнерські пологи були новинкою для Львова, - згадує Лідія Коноваленко, - а в історії пологи були партнерськими майже завжди. На теренах України було звичним піти після одруження за невістку та народжувати у супроводі свекрухи або інших старших родичок. У гірській місцевості жінку в пологах підтримував чоловік. Якщо піти глибше в історичне минуле - у первісному суспільстві знання і досвід пологів завжди передавались від старших жінок племені до молодших, і старші виконували роль партнерок у пологах. Тож і в сучасному світі бути не самій в пологовій залі - це не примха.”
Саме так, не примха і не мода, а потреба. Якщо ж серед близьких людей не виявилося людини, яка може допомогти, - є можливість звернутись по послуги сертифікованої доули.

Потреби жінки в пологах також залишаються незмінними протягом всієї історії людства. Тепло, тиша і темрява - саме в таке місце підсвідомо прагне потрапити мати, що народжує. Тоді у неї з’являється необхідне для успішного перебігу пологів відчуття безпеки. “Розумний” мозок, неокортекс, має відімкнутися на деякий час, щоб дати попрацювати глибинному та підсвідомому.
“І дуже важливо, щоб цю роботу тіла, спостерігали делікатно, не виводячи жінку з її самозаглибленого стану. А партнер в пологах повинен вміти контролювати свої емоції, і не додавати породіллі своїх страхів та переживань. Хвилюєтесь - вийдіть з пологової зали, заспокойтесь, і лише тоді поверніться” - радить доула Олена Дуда.
“Як за кордоном...”
Саме такі захоплені слова пошепки лунали підчас виступу Юлії Орленко. Її розповідь про природний підхід до ведення пологів у 3 міському пологовому будинку міста Києва викликала фурор та багато запитань. Так зараз такий погляд на пологи сприймається як щось дуже нове та прогресивне. Але насправді, хіба свобода від обмежень у часі, русі та їжі для жінки, яка народжує -  це так ексклюзивно? Це ж саме ті умови, за яких втручання у процес, найімовірніше, не знадобляться. “В нашому пологовому є ванна, де жінка може відчути розслаблення та знеболюючу дію теплої води підчас перейм, - розповідає Юлія, - також ми з повагою ставимось до потреби жінки у тиші та навіть у темряві. Часом приймаємо пологи при світлі ліхтарика, якщо жінці заважає яскраве світло у пологовій залі.” З захопленням аудиторія спостерігає за фотопрезентацією - партнерський кесарів розтин, де чоловік породіллі має змогу підтримати її в операційній, а перше прикладання до грудей відбувається просто на операційному столі. І майже як фантастику сприймають, приміром, розповідь про вичікувальну тактику в пологах, які почалися з вилиття вод. 
Як виявилось, дивувати можуть навіть звичні дотримання протоколів, затверджених МОЗ для надання допомоги вагітним та породіллям.


“Один раз кесарів - завжди кесарів” ?
Приміром - застосування на практиці протоколу про пологи після попереднього кесарського розтину. Статистика виглядає втішною - близько 75 відсотків успішних спроб. Але насправді тих спроб не так і багато. Катерина Римар розповіла про свій шлях до пологів, який привів її саме до 3 пологового будинку м. Києва. Її наполегливість та співпраця з чуйною розуміючою лікаркою дала результат - 8 місяців тому природним шляхом народилась її друга дитина - донечка вагою 3 кг 850 г.
Розповідь надихає вагітних та молодих матерів. Ті, хто досліджував цю тему 10 років тому, відмічають, що можливостей народити самостійно після операції стало набагато більше. Чому це важливо? Наукові роботи та офіційна статистика доводять, що повторна операція значно більш ризикована, ніж пологи через природні родові шляхи, - як для матері, так і для дитини. Крім того, кількість кесаревих розтинів, які може перенести жінка, може бути обмежена станом її здоров’я. Для жінок, які хочуть мати багато дітей, можливість народити природно особливо важлива.
“Головне - народити. Далі якось буде”
Природність процесів пологів та грудного вигодовування створює хибну асоціацію про те, що навчатися народжувати та навчатись годувати не потрібно. Може, десь в ідеальних умовах і у давні часи природа спрацювала б і без знань. Але станом на зараз колективний досвід успішного грудного вигодовування майже втрачений. Внаслідок складного історичного минулого в попередніх поколінь стояла задача - “вижити”, і вони справлялися з нею, як могли, нерідко - жертвуючи здоров’ям. В нас же принципово нові можливості, умови та виклики.
Підготовка до материнства у більшості молодих жінок асоціюється з підготовкою до пологів. Здається, що головне - народити. А далі вже “якось буде”.
“А щоб не було, власне, “якось” - говорить доула та консультантка з грудного вигодовування Олена Перкін, - треба розуміти, що годувати грудьми - це не лише радість, а і робота. Важливо знати про умови для доброго старту ГВ, можливі труднощі та шляхи їх подолань”.
Навіть правильно прикласти дитину до грудей треба вміти. Консультантка з грудного вигодовування Ольга Колодка показує особливості правильного прикладання та навчає, на що потрібно звернути увагу, щоб уникнути різних болючих неприємностей. Усе, що показує, випробувала на власному досвіді - в Ольги четверо власних дітей. Зрештою, кожен виступ - це не лише поради фахівця, а і власний практичний досвід.

Не менше уваги, ніж новонароджена дитина, потребує і мати. Цей аспект в українському суспільстві також звикли ігнорувати.
“Навіть якщо пологи минули ідеально, це не означає, що мати одразу готова повернутися до звичного життя. - акцентує психолог і психотерапевт Роксолана Ортинська-Гривул, - дитина дуже змінює життя, змінює потреби. Увага та допомога потрібні кожній жінці, яка народила.”
Для багатьох гостей інформація про такі глибокі аспекти післяпологового відновлення є новою. Більшість жінок вважали, що “повернення у форму” пов’язане здебільшого з відновленням довагітної ваги та не замислювались про те, наскільки важливим є післяпологовий період для всього подальшого життя жінки.
“Повторні пологи та час після них потребують ще більшої уваги, і відновлення може бути більш тривалим, - з досвіду каже Олена Перкін, - не потрібно рівнятись на героїчні зусилля наших мам і бабусь, які мили підлоги та варили їсти одразу після народження дитини. Все на світі може почекати, крім нас самих в цей вразливий період. Кожна з нас в себе одна, пам’ятаймо про це”.


До турботи про здоров’я після пологів належить, звісно, і збалансоване харчування щойно-мами. Попри відомі рекомендації Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, нагадування про непотрібність та шкідливість “дієти годуючих” сприймаються як щось цілком прогресивне. Лікар-дерматолог та консультантка з грудного вигодовування Анна Соколенко розвінчала міфи про харчування годуючих матерів і розповіла, на що звертати увагу, якщо в малюка з’явився висип.

Турбота про здоров’я починається ще до народження
І то - не лише для дитини та сім’ї, а й у масштабі цілого покоління нащадків, за яке ми - сучасні дорослі - несемо відповідальність.
Тож поки організатори підводять підсумки зустрічі, згадують цікаві моменти та планують наступні події, хочеться подякувати їм та нагадати: життя та здоров’я людини - найвища цінність. А справжня турбота про покращення якості здоров’я та життя - чим не спосіб змінити світ?


Стежте за сторінками ГО Доули Львова та Львівська Група Підтримки ГВ , щоб не пропустити важливих заходів для батьків. 

Була, чула,  розуміла
Юля Олех :)

Коментарі

Популярні публікації