Доула: Я. Тут. Для тебе

Цих фахівців не зустрінеш на «ярмарку професій». Хтось вважає доул «новомодними», насправді  ж їхня спеціальність є давньою і поширеною в усьому світі. Не лікар, не акушерка, не приймає пологи… хто ж тоді доула в сучасній Україні? Яка її роль в народженні нової людини та житті мами до, під час та після пологів?
Про це дізнаємось з перших вуст – від голови ГО «Доули Львова», сертифікованої доули з 3-річним стажем, мами трьох дітей Лідії Коноваленко.

Фото: Abraira's Photo Art-Studio


«Сказати «доула потрібна кожній жінці» - напевно, буде недоречно. Але те, що ми можемо бути корисними багатьом – це правда. Доула – не медичний працівник, вона не приймає пологів і не лікує вагітну чи немовля. Вона робить інші важливі для жінки речі»
Які ж саме?
1.       Інформаційна підтримка.
«Віра в свою можливість народити зміцнюється, коли розумієш, що твоє тіло створене для того, щоб виносити і привести на світ нове життя.»
Вагітним жінкам часто бракує елементарних знань. Фізіологія жіночого тіла та процесів у ньому, навіть власна анатомія може бути не до кінця відомою. А там де є незнання – з’являється страх.
Страх перед пологами як перед чимось новим, що має стати вперше, - це нормально. Як і страхи, які виникли через складнощі в попередніх пологів, якщо жінка до народження вже наступної дитини. Що буде відбуватися в тілі? Коли потрібно їхати в пологовий? Що в пологовому зі мною буде відбуватися і що робитимуть лікар та акушерка? Кожна вагітна думає про це з хвилюванням.
Доула ж володіє інформацією про перебіг пологів, біомеханізм цього процесу. А крім того – всією актуальною інформацією про акушерську допомогу під час вагітності, пологів та у післяпологовому періоді, яка доступна у форматі офіційних документів МОЗ.
«Так, медичні протоколи – це документи для лікаря. Але знання того, що буде відбуватись і з якою метою та за якими показами  можуть бути застосовані втручання – це вагомий плюс для жінки.»
Доула не «контролює» дотримання цих протоколів. Але допомагає зрозуміти, що головні особи в пологах – це жінка і її маля. Жінка приймає рішення для себе і дитини. Всі втручання мають мати обґрунтування та потребують інформованої згоди.

Крім інформації про фізіологію пологів, доула надає базові знання про старт грудного вигодовування, перебіг післяпологового періоду, та про те, як організувати собі відновлення – у звичайному побутовому розумінні. Інформувати потрібно не лише саму жінку, а і тих, хто буде її помічниками після пологів – чоловіка та близьких.
«Попри шалене бажання допомогти молодій матері, помічники часто не знають, чим саме можуть бути корисні. Доула може пояснити потреби жінки, яка щойно народила, - і тоді допомога буде цінною та доречною. А в довготривалій перспективі – краще сформуються стосунки молодої сім’ї з родичами та близькими людьми.»
Приміром, знання про те, що післяпологовий блюз – це норма, - допоможуть пережити цей період легше. Зміни, що настають в житті молодих батьків, дуже відчутні. А поінформованість про перебіг нових процесів дасть можливість заспокоїтись і плисти за вірною течією.

2.        Комунікація з медичними працівниками.
«Ми часто боїмося спитати. З цього і починається непорозуміння.»
Більшість з нас виховані «чемними». Ми боїмося сказати зайве, спричинити незручність. Але народжуючи дитину в суспільстві, ми маємо створити для неї простір та огородити його. Часом для цього потрібно відстояти свої права, а часом – просто знати їх і не боятись про це сказати.
Всю медичну інформацію надає жінці лікар – спочатку лікар жіночої консультації, а згодом – лікар, який приймає пологи. Через перевантаженість медичних закладів, де надають акушерську допомогу, часу на розмови з кожною вагітною – дуже небагато. Тому вагітній варто ініціювати цю комунікацію, питаючись про всі призначення, про всі наступні кроки співпраці з лікарем, про все, що буде відбуватись з нею та з дитиною до пологів, під час і після них.
Якщо в жіночій консультації розмовляти відносно зручно, то в пологовій залі жінка не завжди може говорити зрозуміло. Біомеханізм пологів передбачає відімкнення раціонального мислення, і дуже добре, коли на пологах присутні дві особи: одна – народжує, а інша – вирішує організаційні питання. Покликати акушерку чи лікаря. Повторити слова лікаря жінці чи слова жінки лікареві. Багато разів нагадати про важливе – те, на що лікар фізично не має часу. Нагадати про тепловий ланцюжок, побажання жінки про відтерміноване перетинання пуповини. Пояснити жінці маніпуляцію, або пояснити лікареві відмову жінки від втручання. Все це працює як для роділлі так і для медиків, створюючи умови для максимально ефективної співпраці.

3.       Спокій та психологічний комфорт.
Проблеми спілкування та ресурсу на особисте ставлення до кожної вагітної є і в жіночих консультаціях, але значно гостріші вони в акушерському стаціонарі. Не секрет, що у Львові дефіцит пологових будинків, а населення міста продовжує зростати. Сюди ж їдуть народжувати жінки з області. В результаті бракує не лише ліжок у палатах, а в першу чергу – фізичних і душевних сил у медиків, які приймають пологи. Нажаль, ми часто потрапляємо в ситуацію, коли лікар має все для порятунку від ускладнень, а от умов і можливостей для запобігання цим ускладненням лишається обмаль. Пологи – процес нешвидкий і потребує спокою. І можливість у прямому сенсі привести свій спокій з собою у вигляді доули – насправді дуже впливає як на народження, так і на задоволеність жінки своїми пологами.
«Задоволеність пологами, прийняття свого досвіду – це дуже багато. В житті цієї жінки пологи стануться один чи два рази, нечасто – більше. Вона не хоче почуватись об’єктом на конвеєрі стандартної допомоги, а хоче прожити своє свято – єдине, неповторне, дуже важливе. Саме в цьому доула може допомогти, як ніхто інший»
Методи немедикаментозного знеболення пологів, підказки щодо позицій та дихання, які зроблять роботу організму більш злагодженою – це важливо. Але ще більш важливою є віра в сили жінки. Це головна презумпція, з якою доула йде у супровід пологів.
«Доула не оцінює, не діагностує, не вимірює. А просто і дуже сильно вірить у те, що ця жінка народить. Так, як потрібно її досвіду та її дитині».
В моменти знесилення, які переживає кожна роділля, ця віра підтримає її. Жодної магії: дзеркальні нейрони зчитують настрій та поведінку оточення, і якщо поряд є спокійна впевнена людина, то і жінка нібито «отримає» цю впевненість. А насправді – просто знайде свою власну, яка загубилась під час важкої фізичної роботи.
Ну і важливі «дрібниці» - провітрювання приміщення, нагадування про питний режим та відвідування туалету, комфортне освітлення, вчасне зачинення та відчинення дверей – все це не виглядає важливим на перший погляд, але в результаті дозволяє тілу жінки працювати так, як треба, а отже – і пологам відбуватись так, як закладено природою, без поправки на умови.
4.       Доула чи рідна людина?
Законодавство України дозволяє супровід  двох осіб у пологовій залі. Тому обирати не доведеться. Звісно, ніхто не підтримає жінку так, як її рідний чоловік, мама, сестра чи інша близька в житті людина. Але може трапитись так, що ніхто з близьких не може бути присутній на пологах. А більшості жінок партнер в пологах таки потрібен. Особливо – коли йдеться про народження першої дитини. Пологи бувають нешвидкі, а бувають і досить довгі. Тут у пригоді стануть і знання доули, і фізична сила та витривалість чоловіка.
«Чоловік може заздалегідь попередити про те, що не готовий бути партнером на пологах. Навіть добре, якщо він може визнати це. Адже поряд  має опинитись людина, яка може заспокоїти, а не потребуватиме заспокоєння сама».
Зрештою, на допологових зустрічах, які доула проведе для пари, чоловік може дізнатись про процес більше і змінити свою думку та взяти участь в народженні дитини. Поінформованість змінює людей, і, зрештою, змінює світ.

  А як воно – змінювати світ, починаючи зі Львова?
«Ставлення лікарів до доул змінюється. Раніше це були виключно «круглі очі» або відверта недовіра та неприязнь. Тепер лікарі все частіше бачать користь у нашій співпраці. Для того, щоб зрозуміти, що наші сфери відповідальності  не перетинаються, знадобилось багато спільного досвіду, і досвід цей був різним. Але ми бачимо результат»
Результат цей є не лише з боку медиків. Все більше жінок, які готуються до материнства, відвідують інформативні зустрічі для вагітних, які організовує громадська організація. Зростає запит на пологи, які стануть позитивним досвідом. Жінки вже не хочуть «пережити це і забути», вони не бояться народжувати і дивляться на пологи та на материнство відкритими очима.

    Офіційно. Серйозно. Платно.
Так, послуги доули є платними. В сучасному світі це не мало би нікого здивувати. Є професія – отже, є робота та цілком заслужена винагорода за цю роботу. А також є можливість працювати офіційно, сплачуючи податки державі – наприклад, надаючи послуги як фізична особа – підприємець, за спрощеною системою оподаткування.

Контракт з доулою зазвичай включає дві зустрічі до пологів, супровід в пологах та одну післяпологову консультацію. Є окрема послуга післяпологової доули – це догляд за породіллею в перші 40 днів після пологів, допомога у побуті, догляді за собою та організації грудного вигодовування.
Що ж до інформативних зустрічей для вагітних та інших інформаційних проектів громадської організації, - вони відбуваються за системою «free donation», коли кожен відвідувач може за бажанням зробити свій фінансовий внесок. Кошти, отримані таким чином ГО «Доули Львова» нерідко використовує на благодійність. Наприклад -  на оплату послуг для жінок, які потребують послуг доули, але перебувають у скруті.
Іншим гарячим питанням є сертифікація доул.  В Україні доули навчаються та сертифікуються в Асоціації Фахівців Природного Батьківства та Центрі розвитку сім’ї "Семицвіт". Так, це не медичні організації. Але і доула – не медичний працівник.
Професійна діяльність доул відбувається за Етичним Кодексом Європейської мережі Доул і не включає жодних медичних маніпуляцій, а також – супроводу пологів поза медичною установою.
Бути доулою – це складно, це потрібно, це прекрасно.
«Стати доулою може кожна жінка, яка має бажання до цього. Власний позитивний досвід пологів стане в пригоді, але і це необов’язково. Народження нової людини – це щоразу диво. І бути причетними до цього дива – значить отримати надзвичайний досвід та поповнити свій ресурс чимось новим безцінним.»

(розмовляла,
вітала і дякувала за важливу роботу
Юля Олех)

Коментарі

Популярні публікації