15 ознак того, що Вам час негайно змінити лікаря або акушерку

Роль акушер-гінекологів мають у житті жінок під час вагітності, пологів та післяпологового періоду є дуже впливовою. Від того, чи вірно Ви оберете людину на пологи залежить збереження або знищення Вашої вагіни - нажаль, у прямому сенсі. Іноді лікар або акушерка, яку жінка вибирає в першому триместрі, в процесі вагітності показує себе не так вже й добре. Але як зрозуміти, що прийшов час змінити лікаря чи акушерку? Раді, що ви запитали.
Батьки, увага! Ось 15 яскравих ознак того, що час змінити лікаря, акушерку чи будь-кого іншого з медперсоналу: 

 15 ознак того, що Вам час змінити лікаря. 

Якщо з Вами відбуваються 2-3 з перелічених знакових речей, - не зважайте на те, що загалом все ніби гаразд. Настав час розпрощатись з Вашим лікарем чи акушеркою та знайти адеватнішого фахівця. Незалежно від того, який тип пологів планується (пологи в медичному закладі, пологи у воду, пологи шляхом кесаревого розтину тощо), дуже важливо мати міцну команду підтримки в пологах. Кожна жінка, партнер і дитина заслуговують на високу якість, компетентність та співпереживання. Ми цього варті!

1. Внутрішнє відчуття" 

Багато жінок, які під час вагітності змінили або хотіли змінити тих, у кого стояли на обліку, казали, що інтуїтивно відчули "щось не так". Проте, дехто з нас, однак, не має достатнього досвіду і вміння почути, слухати і усвідомити те, що говорить нам внутрішнє знання. Для когось може бути трохи складніше мати точне усвідомлення ситуації. 
Якщо Ви з занепокоєнням замислюєтеся про щось, що сталося під час візиту до жіночої консультації, зверніть на це увагу. Якщо Ви чомусь виправдовуєтесь і відкидаєте свої почуття, - зверніть на це увагу. Під Вашими виправданнями може ховатися очевидне - настав час попрощатися з цим лікарем або акушеркою. Нотуйте все, що відбувається. Поговоріть з 2-3 людьми, яким довіряєте. Деякий час просто поспостерігайте за розвитком подій. Не приймайте упереджених рішень, але не дайте нерішучості перемогти.
Ви можете це зробити! 

2. Спішні візити до лікаря 

 Коли звичайні візити вагітної до лікаря відбуваються поспіхом, це може бути знаком, на який варто звернути увагу. Може, час піти геть від цього лікаря чи акушерки? Візити "в темпі вальсу" дуже обмежують особисту взаємодію з тими, хто буде на Ваших пологах. 
У багатьох жіночих консультаціях вагітні витрачають більше часу у черзі або з медсестрами, але не з тими, від кого так чи інакше залежатимуть пологи. Яке жахливе обслуговування!
Візити до лікаря мають бути часом для розвитку стосунків з медперсоналом, отримання відповідей на запитання, вивчення нового і, звичайно, - моніторингу здоров'я і благополуччя мами і дитини. Якщо ви відчуваєте себе "просто номером у черзі" або що вони просто "перевіряють ящики" - напевно, час піти від такого лікаря або акушерки. 

3. Неувага або неповага до пацієнтів

 Інший червоний прапорець для багатьох жінок - те, що їхні бажання та проблеми відкидаються та / або применшуються. Навіть коли ситуація неоднозначна чи частотна, це не означає, що цього немає чи - що не варто на це зважати. Спробуємо пояснити на кількох прикладах, як лікар відкидає або применшує хвилювання і бажання жінки.
Жінка: Я хочу найняти доулу на свої пологи Як Ви до цього ставитесь?
Лікар: О, вам не потрібно робити це, я буду тримати вас за руку.
або
Жінка: Я боюся розривів підчас пологів. Чи можемо ми використовувати теплі компреси, коли голівка дитини прорізується? 
Лікар: Я приймаю пологи багато років і потурбуюсь про тебе. Ти можеш мені довіряти. або 
Жінка: Я хочу народити повністю природно, але дуже хвилююся щодо болю в пологах. OB: Навіщо тобі біль, якщо без нього можна обійтися? В епідуральній анестезії немає нічого соромного. Не треба геройствувати.
або 
Жінка: Я читала про різницю між негайним та відтермінованим перерізанням пуповини. Ви зазвичай перерізаєте пуповину одразу після народження дитини? 
Лікар: О, ви це в інтернеті вичитали? Не все, що там пишуть, правда.

4. Мінімальний зоровий контакт

Ще один момент у поведінці, який засмучує і може бути реальною підставою змінити лікаря - Ваш лікар уникає прямого зорового контакту підчас Ваших візитів до жіночої консультації. Така поведінка, як правило, поєднується з поспішністю у цих візитах та є ознакою відсутності бажання розвивати стосунки з пацієнтами. Звичайно, часом у медичного персоналу може бути "просто не той день" як і в будь-кого з нас. Але якщо мінімальний зоровий контакт є правилом, а не винятком, - це абсолютно неприйнятно. Якщо у лікаря немає часу або ресурсу, щоб розвивати здорові стосунки з вагітною жінкою, - напевно, щось в цій співпраці пішло не так.

 5.Спілкується, здебільшого, з партнером 

Ще один ознака того, що прийшов час змінити лікаря чи акушерку - розмова, спрямована головним чином до партнера жінки, а не до самої вагітної. Взагалі-то, я вважаю, що класно залучити партнера до всього процесу. Зовсім інша річ - коли жінку ігнорують,оминають, або й повністю виключають. Ми не виключаємо ситуацій, коли є сенс розмовляти з супроводжуючою особою (підліткові вагітності, мовні бар'єри тощо). Проте, виключення вагітної жінки з розмови насторожує. Така поведінка може мати під собою патріархальність, зневажливість і приниження. Якщо ваш лікар звертається головним чином до Вашого партнера, а не до Вас - можливо, треба змінити цього лікаря чи акушерку.
"Я зрозуміла, що час знайти нового лікаря, коли медсестра попросила мого чоловіка підписати форму згоди на обрізання, коли я була відсутня в кабінеті".

6. Використовує тактику залякування

Іншим червоним прапорцем, на який слід звернути увагу, є використання медперсоналом Вашого страху підчас спілкування. Це часто трапляється під час обговорення варіантів та прийняття рішень для вагітності та пологів
Замість того, щоб використовувати просту, неемоційну мову для обговорення плюсів і мінусів конкретного вибору, медичний працівник використовує страх, щоб маніпулювати батьками для прийняття певних рішень.Ось приклад. Лікар: У Вас 41 тиждень. Я хотів би запланувати індукцію на завтра вранці.
Жінка: Я зовсім не хочу викликати пологи. Я хочу народити природним шляхом. 
Лікар: З наближенням 42 тижнів збільшується ризик мертвонародження. Це те, що вам подобається? Хочете, щоб ваша дитина померла? 
або 
Жінка: Я хотіла би, щоб моніторинг моїх пологів відбувався час від часу. На мою думку, ми здорові і це безпечно. 
Лікар: Моя політика полягає в тому, щоб спостерігати за пологовою діяльність жінки постійно. Одного разу в мене була жінка, яка від'єдналась від приладів спостереження та провела надто багато часу у вбиральні. Її дитина померла, а ми зрозуміли це надто пізно. 
Жінка:… 
На захист лікарів можемо сказати: можливо, їх переслідує нещодавно пережита трагедія. На них лежить величезна відповідальність. Та незважаючи на щось, що сталося минулого тижня в лікарні, важливо, щоб усі медичні працівники сприяли прийняттю рішень на основі доказів, без тактики залякування або маніпулювання. (До речі, я не вигадала цих сценаріїв. Вони є звичною справою) 

 7. Не йде в ногу з передовими практиками

Коли йдеться про акушерство, я дещо дивне - і, скорше за все, це відбувається протягом років. Багато акушерів не в курсі та / або не дотримуються передового досвіду, а працюють так, як їм зручно, як навчали в медінституті, та / або «так, як ми завжди робили». Це дуже дивує. Співставте це явище з его, розвинуте в багатьох лікарів, - і катастрофу подано. Якщо ваш медичний працівник стикається з фактами, підтвердженими доказами, але відмовляється працювати інакше, то, швидше за все, час йти від нього. У моєму оточенні є такий лікар, і мені дуже подобається вона. Тим не менш, багато років тому, після пологів моєї клієнтки я була свідком суперечки про користь відтермінованого перетинання пуповини і чула слова лікаря про те, що «кров все одно тече в обох напрямках». Я думаю, що дитині моєї клієнтки все ж перетнули пуповину не одразу, але дивує, що їй довелося домагатися цього в момент, коли зв'язок мами / дитини мав би бути давно доведеним. Адже багато років потому були великі зрушення до відтермінованого перетискання пуповини, особливо з боку Американської Педіатричної Академії. У відповідь на зміни в системі ця конкретна лікар змінювалася, змінювався спосіб її роботи, і тепер вона ініціює відтерміноване перетискання пуповини для своїх пацієнтів. Для мене це було знаком того, що вона достатньо вразлива, щоб визнати область поліпшення, і достатньо смілива, щоб змінити свою практику. Шукаючи лікаря, спиніться на людині з хорошим характером, яка завжди в курсі найкращих практик, а також є небайдужою, сміливою та має бажання спробувати нове. 

 8. Не надає значення інформованій згоді 

Інформована згода - це коли медичний працівник спілкується з пацієнтом щодо його стану, медичної процедури чи втручання таким чином, що пацієнт повністю розуміє на що він погоджується (або не погоджується). Я не знаю, чи то медична модель догляду просто не цінує інформовану згоду, чи то медпрацівники вважають, що певна інформація виходить за розуміння жінки. Але отримання інформованої згоди відбувається, в кращому випадку, непослідовно. 
Тим не менше, як показують дослідження, - що більше жінка є учасником процесу прийняття рішень під час пологів, то щасливішою вона буде від результату, незалежно від того, що відбудеться.
«Також припускаємо, що активна участь вагітної жінки в процесі прийняття рішень для методу родорозрішення збільшить відсоток вагінальних пологів після кесаревого розтину і зменшить кількість кесаревих розтинів, а також підвищить ступінь задоволеності матері після пологів».(ДЖЕРЕЛО )
Просто і буденно: якщо жінку ігнорують, вона буде незадоволена своїм досвідом пологів, що може мати довготривалі наслідки для її материнського шляху та її самооцінки і майбутніх вагітностей (між іншим). 
Спілкування з медперсоналом є рівноправними взаєминами, і іноді обом сторонам бракує навичок для досягнення бажаного результату. Перейдіть до цієї статті та дізнайтесь, як ставити питання медперсоналу, щоб отримати якісну інформацію, для прийняття найкращих рішень. 
"Час іти від лікаря - якщо він торкається вас без дозволу. Жінка в моїй групі вагітних якраз сперечалась щодо того, що планові відвідини лікаря передбачають згоду на вагінальне обстеження без жодних запитань" Хезер Г.

9. Не підтримує ВПКР

Після першого кесаревого розтину жінці їй часто говорять, що у подальшому її пологи мають також відбуватися шляхом кесаревого розтину. Насправді для багатьох жінок це не так.. Але як правило, жінка без сумнівів повертається до того ж лікаря та погоджується на повторний кесарів розтин. Деякі лікарі та акушерки не ведуть вагінальні пологи після кесаревих розтинів (ВПКР). Супроводжуючи клієнтку, я чула, що деякі медичні працівники кажуть пацієнтам про небезпеку ВПКР і що ""жоден лікар тут не візьметься за ВПКР". Повторю: це просто неправда. 
Ті, хто копне трохи глибше, часто приходять до висновку, що ВПКР є розумним та безпечним варіантом для більшості жінок. Вони також розуміють, що якщо лікар не веде ВПКР, то це порушення угоди.

10. Наполягає на кесаревому розтині при крупній дитині

 Чи знаєте ви, що підозри про те, що дитина велика, самі по собі не є достатньою підставою для планування кесаревого розтину?
Для жінок, які не мають діабету: 
Якщо медпрацівник передбачає велику дитину на основі ультразвуку або фізичного обстеження, ймовірність помилки складе близько 50%. Похибка вимірювань ваги ультразвуком наприкінці вагітності може становити 15% в обидва боки.(ДЖЕРЕЛО)

Якщо медпрацівник вважає, що ви очікуєте велику дитину, ця думка може шкодити більше, ніж сама справжня велика дитина. Підозра на велику дитину спонукає багатьох медичних працівників вести медичне спостереження за жінкою у спосіб, який збільшує ризик кесаревого розтину та ускладнень. (ДЖЕРЕЛО)

Якщо ваш лікар хвилюється через очікувану велику дитину (або занадто малий таз) і хоче запланувати індукцію або кесарів розтин, - час поговорити про це детальніше або піти геть. «Час змінити лікаря, якщо до пологів кажуть, що дитина, можливо, завелика, щоб народити її природним шляхом. Ще гірше, коли це ваша третя дитина, а 2 попередні - майже 4,5 кг і народжені без ускладнень. Так сталося з моєю близькою подругою, і їй зробили кесарів розтин. Дитина виявилася меншою і мала меншу голову, ніж інший її син».

11. Надто рано говорить про індукцію

 Індукції дуже зручні для медиків. Повірте, для мене теж! Як доулі мені, безумовно, зручно супроводжувати викликані пологи, адже можна заздалегідь запланувати догляд за дітьми тощо. Працювати на викликах - це ВАЖКО! 
Проте, зручність медичних працівників та інших осіб в пологах не повинна оцінюватися так високо, як здоров'я і добробут матері та її ненародженої дитини. Річ у тім, що медично необґрунтовані індукції збільшують ризики. Якщо Ваш лікар неодноразово згадує індукцію, особливо у другому та першій половині третього триместру, - можливо, він планує викликати Ваші пологи у 39 тижнів. Я вважаю такий сценарій повним безладом, але вагітна жінка з 39 тижнів готова на все і погодиться на будь-що, що припинить її страждання. 
Найкраще звернутись до лікаря лікаря, який погоджується з тим, що робота краще проходить з мінімумом втручань та уважною турботою (звісно, для здорових мам і немовлят). 

12. Не підтримує плану пологів

План пологів це відмінний інструмент для майбутніх батьків. 
План пологів: 
допомагає батькам дізнатись про свої можливості та дослідити їх;
сприяє спілкуванню з медперсоналом під час вагітності та пологів; 
заохочує батьків приймати рішення.
Багато лікарів не люблять плани пологів, і не заохочують батьків до їх складання. Я вважаю, що однією з головних причин цього є те, що іноді батьки звужують перебіг пологів до власних уявлень, і не створюють місця для несподіваного. Однак, я вважаю, що медперсонал міг би використати це як можливість для спілкування з пацієнтом та надання йому інформації. Ще одна причина, через яку медичні працівники не люблять планів пологів, полягає в тому, що деякі лікарі не підтримують своїх пацієнтів, якщо ті просять про надання їм переваг, яких у звичній практиці цього лікаря не передбачено. Зверніть на це увагу. Якщо Ваш лікар не підтримує Вашого вибору і не є гнучким стосовно Ваших рішень та плану пологів - можливо, час його змінити. 

13. Не любить доул 

Уявіть, що ви вагітні і перебуваєте на дородовій зустрічі з лікарем. Вам справді подобається ця людина! Однак, поділившись своїми намірами наймати доулу, чуєте у відповідь, що доула є непотрібною, тож немає сенсу її запрошувати. Що б ти зробила? По-перше, я хотіла би отримати більше інформації. У цій ситуації може бути корисним зробити зворотне B.R.A.I.N. тренування, щоб краще зрозуміти, з чого вони виходять. (Перейдіть сюди, щоб дізнатися абревіатуру B.R.A.I.N.)
Використовуючи цей інструмент, батьки можуть поставити своєму лікареві наступні питання: Знаючи, хто я та чого я сподіваюсь від пологів, чому ви вважаєте, що мені не треба наймати доулу? 
Які незручності у нас будуть, якщо ми не наймемо доулу:
Що б ви рекомендували нам робити, замість того, щоб наймати доулу?

За статистикою, доула надає постійну підтримку в пологах, є ключовим гравцем у досягненні чудових результатів для матерів та їхніх дітей. Згідно з Cochrane Review 2012, жінки, які отримували постійну підтримку в пологах: частіше народжували спонтанно; 
рідше народжували шляхом кесаревого розтину або з застосуванням вакууму чи щипців; менше використовувати препарати для знеболення; 
були більш задоволені; 
мали дещо швидші пологи. 
Після збору інформації зазирніть до власної душі та побачте, на чому ви стоїте. Якщо ви все ще хочете найняти доулу, але ваш лікар не погоджується - можливо, прийшов час звернутись до когось іншого.

14. Не йде назустріч чи нещирий 

Чесність і прозорість є критично важливі у будь-яких відносинах, і відносини лікаря / пацієнта не є винятком. Батьки довіряють медперсоналу значуще -, власне життя і добробут. Довіру потрібно заслужити. Одним із шляхів розвитку довіри між батьками та особами, які надають медичну допомогу, є чесні та прозорі відповідь на питання. Коли це не може відбутися, батьки мають всі підстави бути зацікавленими. Якщо Ви запитаєте лікаря про покази до індукції пологів чи кесаревого розтину, а він ходить довкола відповіді, ухиляючись, - це червоний прапорець. 
Якщо ви запитаєте, що він робитиме з пацієнткою, ПДП якої вже минула, а лікар відмовиться це обговорювати - це ще один червоний прапорець 
Якщо медичний працівник не йде вам назустріч - отже, час вам йти від нього.

15. Використовує тактику «Приманки та підміни»

У моєму оточенні є лікар, яка має несприятливу репутацію серед доул та на курсах підготовки до пологів. Однією з причин цього є її тактика приманки та підміни. Знову і знову, жінки йдуть до свого лікаря в першому триместрі і ведуть приблизно такі розмови: 
Жінка: Я хочу народити повністю природно. Як ви ставитеся до цього? 
Лікар: Я повністю підтримую природні пологи! Ви можете робити все, що хочете. Жодних проблем! Та щойно ці жінки доносять до 39-40 тижнів, все змінюється. Раптом віра, що жінка здатна народити свою дитину без медичного втручання, безслідно зникає. Ультразвуки, індукції і кесарів розтин плануються, і молоді матері почуваються травмованими, крім усього іншого. Я знаю, як це працює, але більшість жінок не дізнаються, поки не стане надто пізно. Що ж робити жінці? 
Можливо, треба спершу йти в невеличку розвідку? Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше.

Як знайти нового лікаря під час вагітності 

Прочитавши цю статтю, ви, швидше за все, прийшли до одного з двох висновків - залишитись зі своїм лікарем, або піти від нього.о йти. Якщо виявилося, що вам потрібен інший - не хвилюйтеся, ще не запізно. 
- Я змінила лікаря за тиждень до народження моєї першої дитини. Немає такого поняття, як "занадто пізно, щоб змінити лікаря". Збентеження «надто пізньою зміною лікаря» не так зле, як йти на таку важливу подію як пологи з кимось, кому не довіряєте." Луї А.
Ось хороша історія про те, як одна жінка змінила не лише жіночу консультацію, але й місце проведення пологів.
Хороший спосіб знайти нового лікаря - запитати побільше жінок, кого вони вибрали, а також - чому ці лікарі їм подобаються. Але будьте пильні, адже те, що важливо для однієї жінки, може бути не важливим для вас. 
ПОРАДА: Добре шукати співрозмовниць у місцевих групах Facebook. 
ПОРАДА: Якщо ви шукаєте нового лікаря, зверніть особливу увагу на тих, чиїми послугами користуються доули з вашого оточення. Спитайте доул, чому вони обрали цих лікарів, і чи задоволені вони результатом. Думаю, це буде дуже цікава розмова.

Нагадаємо, використовуйте ці 15 знаків, щоб дізнатися, коли час змінити лікаря чи акушерку: 
1. Внутрішнє відчуття. 
2. Спішні візити до лікаря. 
3. Неувага або неповага до пацієнтів. 
4. Мінімальний зоровий контакт. 
5.Спілкується, здебільшого, з партнером. 
6. Використовує тактику залякування.
7. Не йде в ногу з передовими практиками.
8. Не надає значення інформованій згоді.
9. Не підтримує ВПКР. 
10. Наполягає на кесаревому розтині при крупній дитині.
11. Надто рано говорить про індукцію.
12. Не підтримує плану пологів. 
13. Не любить доул.
14. Не йде назустріч чи нещирий. 
15. Використовує тактику «Приманки та підміни».

 переклад з англ. ©Yulia Olekh.
Використання перекладу можливе лише з вказанням перекладача, та першоджерела




Коментарі

Популярні публікації