Доула-хто вона ?

            Для мене доула це про присутність тут і зараз, про слухання, про допомогу на рівних від жінки жінці, без оцінок , підказок чи доведення власних поглядів . Кожна жінка унікальна, кожна вагітність і пологи не повторні і усе що відбувається має свій зміст тоді коли відбувається.

      Доула вірить у жінку, в її силу і мудрість, знає що багато тисяч поколінь заклали в нас знання потрібні для продовження роду. Можна знайти купа статей що саме робить доула , чому вам потрібна доула, але вони вміщаються в одне речення :


Доула робить усе щоб жінці в пологах було комфортно, зручно і вона почувалась так як їй потрібно саме в цих пологах.
Пологи це фізіологічний процес але це той процес який піднімає з нетрів нашу силу і нашу слабкість і тільки він нас залежить що ми отримаємо. В пологах народжується дитина і народжується жінка нова ,завжди. Мені постійно важко пояснити, чому комусь в наш час ,коли біля жінки в пологах і так багато людей ще й потрібна доула .Бо доула вміє слухати, вміє мовчати, вона вірить в жінку і чує її. Робить масаж, гріє і подає пиття , співає і дихає разом з роділлею. Вона точно не лізе у медичні питання і не робить огляди чи прослуховування серця, але допомагає прийняти зручну позу і роз'яснює що за маніпуляції пропонує лікар. Доула не сперечається і не нав'язує своїх думок , вона тільки озвучує бажання жінки.

І що саме цікаво є багато досліджень, що свідчать , що саме така проста підтримка зменшує кількість медичних втручань, кесарських розтинів , потреби в медикаментозному знеболенні, робить пологи швидшими і легшими.

-Лідія Коноваленко

Коментарі

Популярні публікації