Переношена вагітність

Переношена вагітність — поширене явище. Четверо з п‘яти моїх дітей, а також всі мої тітки, дядьки та їхні діти були народжені на 43-ому, а то й пізнішому тижні вагітності. Проте жодна дитина не мала ознак переношеності. Навіть найпізніший малюк, який з‘явився на світ на 45-ому тижні згідно з датою останньої менструації та УЗД. Зрештою, я зустрічала дітей з чіткими ознаками переношеності, які народжувалися навіть не дочекавшись попередньої дати пологів. Я вважаю, що немовлятам, які потерпають від старіння плаценти більше підходить термін — недоношені діти.

Через брак інших аргументів, переношену вагітність сьогодні часто вважають причиною мертвонародженості. Раніше це явище пояснювали обвитою навколо шиї пуповиною, адже так народжувалося близько 25% дітей. Попередні покоління вбачали причину мертвонародженості у в роках, материнському харчуванні або прогулянці під повним місяцем.

Якби там не було, фактом залишається те, що деякі діти успішно розвиваються у лоні матері, а для інших це щоденна боротьба за виживання.Нашим завданням є визначити цих проблемних дітей, зважаючи не лише на термін вагітності. Я особисто знайома з випадком, коли 42-ий тиждень вагітності вважався можливою причиною смерті мертвонародженого малюка. Проте його мама стверджувала, що вона мала підвищений тиск, дитина погано рухалася, набрала лише 36 сантиметрів зросту, страждала від маловоддя і мала погані результати нестресового тесту (НСТ) того дня. Також дитина важила 2,4 кілограми, у порівнянні з трьома попередніми дітьми цієї жінки, які при народженні мали вагу понад 4 кілограми. Малюк страждав від довготривалої затримки внутрішньоутробного розвитку. Звісно, ніхто з акушерів не взяв на себе відповідальність за втрату дитини, яка була в зоні ризику задовго до приблизної дати пологів.
Таких дітей можна визначити за умови ретельного спостереження вагітності, яке веде одна і та ж людина. Помилки відбуваються частіше, якщо за вагітністю спостерігають різні люди.
До того як медицина стала послуговуватися вимушеною стимуляцією пологів, ознаки переношеності були лише у 10% дітей, які дочекалися 43 тижня. Тобто 90% дітей були здоровими, навіть якщо народилися на терміні більшому ніж 43 тижні.
Висновки, які можна зробити на основі цієї статистики, вказують на те, що недоношеність чи переношеність виникають внаслідок зупинки роботи плаценти або плацентарної недостатності. Такі речі не стаються за одну ніч. Для цього потрібні дні чи навіть тижні. На них вказують сповільнені або завмерлі показники росту, опущене дно матки, зменшення кількості амніотичної рідини, спад кількості рухів та активності дитини. Мама також може втрачати вагу, зазвичай через зменшення навколоплідних вод. Ми справді не бажаємо дочекатися такого стану і вважаємо за потрібне втрутитися до того, як ситуація стане критичною. -Ѓейл Гарт

Переклад: Ярина Наворенська

Коментарі

Популярні публікації